Groei & bloei
Door Mariken Althuizen, begeleider & specialist science/scheikunde
Voel jij het ook? De lente komt er aan!
Die heerlijke zonnestralen op je gezicht. De katjes in de knop. Krokussen en narcissen piepen omhoog uit de grond. Overal om je heen voel je de kracht van de natuur. Alles mag weer ontkiemen, gaan groeien en bloeien.
Zo probeer ik iedere dag van het jaar naar onze leerlingen te kijken. Ook in hen is zoveel kracht aanwezig. Zoveel dat wacht op het goede moment om te ontkiemen, om te mogen groeien en bloeien.
Bloembollen moeten eerst een keer vorst meemaken voordat ze bloemen kunnen gaan vormen. En geen plant kan alleen maar leven op zonneschijn; ook regen is nodig. Figuurlijk komen die vorst en regen ook voor bij LOS: een ruzie, iets wat mislukt, een leuke activiteit die je hebt gemist omdat je je niet aangemeld had… het mag er allemaal zijn. Soms is die minder leuke prikkel eerst nodig om groei op gang te brengen.
En net zo min als het helpt om aan een plant te trekken, helpt het ook niet om aan een leerling te trekken in de hoop dat hij sneller gaat groeien. In plaats daarvan moeten we juist, net als bij de planten, zorgen voor een goede bodem met de juiste voeding, voor liefde, warmte en aandacht.
Iedere plant ontwikkelt zich anders. Sommige planten zijn pioniers, vestigen zich als eerste op nieuwe bodem en groeien snel. Op die manier maken zij de weg vrij voor later-komers, die eerst wachten tot de bodem voor hen goed is. Sommige planten groeien langzaam maar gestaag, tot zij zelfs ver boven vele andere uitreiken. Sommige planten blijven klein, maar fijn. Zij zijn groots op andere manieren. Zelf geniet ik met volle teugen van bomen: majestueus en zeer aanwezig. Maar ik hou ook enorm van mossen; die kleuren, die vormen! Zo kan ik ook van elk kind genieten; ieder kent zijn eigen groei- en bloeiwijze en laat zich in volle glorie zien als het de ruimte krijgt om te mogen bloeien.
We gebruiken in onze sociocratische kringen de CONSENT-methode om tot besluiten te komen. De T in dat woord staat voor treasure. We zoeken naar de schat bij ieder besluit dat we nemen. De schat is die afspraak die ervoor zorgt dat we ons allemaal gehoord en evenwaardig voelen. Die afspraak die ons als groep – voorbij onszelf als losse individuen – het meeste oplevert. Evenwaardigheid bestaat juist dankzij individuele verschillen. De diversiteit maakt ons allen belangrijk en maakt dat we allemaal hard nodig zijn. Dus behalve dat we als losse planten onze eigen unieke plek zoeken en onze eigen unieke groei doormaken, zorgen we samen voor een mooi ecosysteem dat ook elkaar voedt en verzorgt. Een bos met in het hart ervan een wilde bloemenweide. Prachtig in diversiteit, prachtig in alle geuren en kleuren.