Structuur versus ritme

Door Marieke van Vuure, begeleider  & specialist basisonderwijs

Een veel gehoorde vraag van kijkers bij onze leeromgeving is:
Bieden jullie wel genoeg structuur?

Een algemene opvatting in het leven is dat structuur houvast geeft. Het helpt je je doelen te bereiken, om orde aan te brengen in een (hectisch) bestaan. Je gebruikt het om je leven vorm te geven. Om niet te vergeten wat je moet en wat je wil.

Twijfels over een gebrek aan structuur ontstaan mogelijk vanuit de gedachte dat er zonder opgelegde structuur, chaos zou kunnen ontstaan. Een ordeloosheid waarin je zou kunnen verdrinken.

We merken dat bij veel kinderen een opgelegde structuur erg beklemmend kan zijn. Wij richten ons daarom liever op een ander woord dat beter klopt bij wat we denken dat we eigenlijk bedoelen als we het woord ‘structuur’ gebruiken. Wij maken liever gebruik van het woord ‘ritme’.

Een ritme dat zich voegt naar je lichaam, het seizoen, je levensstroom, je energie. Een ritme geeft ruimte voor beweging. Het helpt je te voelen waar je grenzen zijn, wat je verlangens zijn. Ritme geeft ruimte om je impulsen te volgen.

Als je dingen op het juiste moment doet, dan kun je een moeiteloosheid voelen die een enorme energiebesparing met zich meebrengt.

Een ritme lijkt mogelijk op een schema. Dit komt omdat een ritme pas ontstaat als je dat wat je wil doen, gaat leven. Ritme ontstaat in de herhalingen en afwisselingen van wat je wil en moet doen, in verbinding met je eigen energie. Het is geen strakke planning; het is het bewegen op het leven.

Vragen om aan jezelf te stellen als je overweegt om voor je kinderen voor LOS Deurne te kiezen, kunnen vanuit bovenstaand perspectief dan zijn:
Mag mijn kind eten wanneer het trek heeft?
Mag mijn kind naar buiten als hij daar behoefte aan heeft?
Is er ruimte om te onderzoeken wat zijn grenzen en verlangens zijn?
Is er ruimte om fouten te mogen maken? En dus tot leren te komen?
Is er ruimte om levensenergie op te bouwen en de eigen levensstroom te ontdekken?

We bieden bij LOS Deurne vooral ruimte! Ruimte om je eigen ritme en potentie te gaan ontdekken.
De structuur zit hem erin dat je de ruimte krijgt die je aankan.