Ja! Ik ben een pollepel!

Door Mariken Althuizen, begeleider & specialist science/scheikunde


Blijkbaar was het iets dat ik heel graag wilde, want mijn hart maakte een sprongetje toen enkele leerlingen van de kook- en bakkring me de vraag stelden: “Wil je een pollepel zijn?”


Tijdens de Corona-periode, toen LOS gesloten was, werd er binnen toch hard gewerkt. De fantastische mannen van Mennen Keukens zorgden met vakmanschap, plezier én humor dat wij een nieuwe keuken kregen. Dus toen we na de verplichte vrije periode weer “los” mochten, hadden we plotseling weer iets om samen over na te denken. Hoe wilden we omgaan met deze nieuwe ruimte? Qua apparaatgebruik, opruimen en schoonmaken, eindverantwoordelijkheid etcetera? De kook- en bakkring, bestaande uit enthousiaste leerlingen en begeleiders, ging aan de slag met deze vragen…


Een paar weken fast forward in de tijd: de kring is er uit. De ‘lunch drive in’, met oventje, magnetron, broodrooster en tosti-ijzer kan door iedereen gebruikt worden. De nieuwe keuken, met twee ovens en een grote inductieplaat, is in de eerste plaats voor gebruik door de kook- en bakkring, voor bijvoorbeeld het maken van soep, jam, cake. Wil je als individu, los van de kook- en bakkring, gebruik maken van de nieuwe keuken, dan moet je eerst laten zien dat je verantwoordelijk kan omgaan met deze ruimte en alle apparaten, en dat je je eigen rotzooi kan opruimen. Hiervoor ontwierp de kook- en bakkring een systeem waarin je via ‘oplopende brevetten’ kan groeien: van pollepel, via garde naar chef. 


De leerlingen, die al chef zijn, vragen mij dus nu of ik een pollepel wil worden. Ik word daar spontaan ontzettend vrolijk van. Ja, dat wil ik heel graag! Liever nog dan garde of chef eigenlijk 🙂 . Ik ga mijn leerproces in de nieuwe keuken om die reden, en omdat ik echt geen keukenprinses ben, een beetje vertragen 🙂 . Dus ben ik de komende tijd, met veel trots, een pollepel!