De schatten van de kring

blog 6 in de serie ‘project stuurwiel’


Aan het eind van ons vorige blog stelden we vragen die we in de laatste ronde van de kring stellen: Wat is voor jou persoonlijk van waarde en wat voor LOS als geheel? Welke waarden staan voor jou en voor ons samen voorop?


We kijken op deze manier altijd op een positieve manier terug op onze kring. Maar deze vragen zou je natuurlijk voor iedere ronde van de kring apart kunnen stellen. Iedere ronde heeft namelijk een heel goed gedefinieerd doel en in iedere ronde zijn dus schatten te vinden! Dit bracht ons op een idee, helemaal passend bij het door ons gekozen beeld van het piratenstuurwiel en de zoektocht door de woeste baren.


Als er per ronde schatten te vinden zijn, dan verdient iedere ronde een schatkist. Letterlijk: een mooi kistje dat we op tafel kunnen zetten en dat de start van de nieuwe ronde markeert. In die schatkist stoppen we attributen die de schat voor die ronde voorstellen, als een visueel geheugensteuntje voor waar we in die ronde naar op zoek zijn.


Voor de evaluatie-vragen aan het eind van de kring hebben we inmiddels 2 schatten bedacht: een klein poppetje (als geheugensteuntje voor de vraag: wat was voor mij persoonlijk van waarde in deze kring?) en een kring van poppetjes (als geheugensteuntje voor de vraag: wat was voor ons gezamenlijk van waarde in deze kring?). En het mooiste komt nog: één van onze leerlingen is deze schatten zelf aan het maken. We zijn heel trots om ons eerste schatkistje straks hiermee te kunnen vullen!