Een duik in de schatkist van de aankomstronde

blog 7 in de serie ‘project stuurwiel’


In elke stap van een sociocratisch kringproces zijn schatten te vinden. In deze blog nemen we een duik in de schatkist van de aankomstronde. Hoe waardevol is het om eerst samen te landen, voordat je aan de slag gaat?

In onze LOS-kring, die dagelijks bij elkaar komt, lieten we de aankomstronde regelmatig aan ons voorbijgaan. Wel stelden we de vraag of er behoefte was aan een aankomstronde. Meestal was het antwoord ‘nee’ en gingen we verder met de kring. Een ingesleten gewoonte, maar laten we niet heel veel liggen door het zo te doen?

In de CONSENT-methode start je met de aankomstronde. Het doel van deze ronde is aankomen, afstemmen en met elkaar in verbinding komen. Je kunt uitspreken hoe je je voelt en met welke verwachting je naar de kring bent gekomen. Het is belangrijk om te weten voordat je samen aan de slag gaat hoe iedereen erbij zit, waar mensen behoefte aan hebben en waar hun aandacht in het bijzonder naar uit gaat. Wat gedeeld wordt, wordt van onbewust aanwezig in de groep, bewust aanwezig gemaakt.

Omdat je niet kunt weten wat je mist, als je het vrijwel nooit doet, stelden we een proefperiode in, waarin we de aankomstronde weer tot vast onderdeel van de kring maakten. Door het gewoon weer wel te gaan doen, konden we zelf ervaren wat de aankomstronde ons brengt als geheel, maar ook voor ieder van ons persoonlijk.

Welke schatten leverde dit ons op? We evalueerden samen in de LOS-kring aan het einde van de proefperiode. De bevindingen varieerden van heel praktisch, bijvoorbeeld dat het handig is om te weten of iemand speciaal voor een bepaalde motie naar de kring is gekomen, tot meer gericht op de verbinding, luisteren naar elkaar om rekening te kunnen houden met elkaar. Waar we vooraf dachten dat vragen of er behoefte is aan een aankomstronde, wel prima was, concludeerden we unaniem dat het bewust doen veel fijner is. Als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit, is het moeilijk om er aandacht voor te vragen. Als er iets speelt, is het veel laagdrempeliger om het in te brengen als er een vast moment voor ingeruimd is. Ook al is het kort, het is belangrijk om aandacht te geven aan wat nodig is, om samen aan de slag te kunnen. Mensen delen naar eigen behoefte wat ze willen delen. Er wordt niet ingegaan op wat er gezegd wordt. Ook liever niet na de kring. Dit helpt om je veilig te voelen om open te zijn.

Het uitspreken van verwachtingen ten aanzien van de kring gebeurt in de dagelijkse LOS-kring minder, maar we vinden dit wel heel relevant bij andere kringgesprekken, die we binnen LOS hebben, zoals beeldvormende gesprekken en visiedagkringen.

Vanaf nu beginnen we dus weer altijd iedere kring met de aankomstronde. De gespreksleider opent met de vraag: Hoe zit je er bij en heb je nog iets nodig van de kring om te kunnen deelnemen aan de kring? Heb je bepaalde verwachtingen of ben je voor een bepaalde motie gekomen dan kun je dat in je beurt ook aangeven. Wie wil beginnen?