De LOS Kring

1e blog in de serie ‘project stuurwiel’


Bij LOS Deurne maken leerlingen en begeleiders gezamenlijk afspraken over alles wat er in onze leeromgeving gebeurt. Dit doen we in de LOS Kring met behulp van de CONSENT-methode. Maar deze kring is zoveel meer dan de plek waar we besluiten nemen. De kring biedt vele leerervaringen!


Zo kun je er ontdekken: wat speelt er allemaal bij LOS en wat is er allemaal mogelijk? Dan kun je beter kiezen wat wel of niet voor jou relevant is om bij aan te sluiten. Waar word jij blij van? Wat raakt jou? Wat helpt jou vooruit? Wat heb jij nodig?


Zo kun je er oefenen: om jouw mening te geven, je te verwoorden, argumenten en voorbeelden te geven, je stem te laten horen, te gaan staan (figuurlijk dan, want we zitten meestal) voor wat jij belangrijk vindt. Als gespreksleider kun je leren hoe je dit alles in goede banen kan leiden.


Zo kun je er leren om te luisteren naar wat anderen zeggen; niet om te reageren maar om te begrijpen. Om diverse perspectieven te respecteren en om te bewegen in je mening. Op die manier mag je leren zien dat een rijk palet aan meningen kan leiden tot een nog beter besluit. De ‘schat’ die we samen vinden aan het eind van een kring is soms nog veel mooier dan het voorstel dat werd ingediend.


Over elk onderwerp mag een motie worden ingebracht, hoe klein of groot ook. Die motie moet geschreven (of getypt) worden en wordt voorgelezen bij behandeling. Jouw mening mag je in je eigen woorden geven. En als we je niet goed begrijpen helpen we door het stellen van vragen. De kringleden nemen de tijd om elk besluit zo specifiek mogelijk te formuleren, in positieve bewoordingen. Als secretaris van de kring kun je focussen op de spelling en je schrijf- en typevaardigheden.


En alsof bovenstaande nog niet genoeg is, gaan we nu nog een laag dieper. Tijdens Spiegeltijd kwamen we er achter dat we, na inmiddels 6 jaar ervaring met kringen, op het punt gekomen zijn dat we merken dat ‘gewoon de leidraad volgen’ niet meer toereikend is voor de afstemming waar wij naar op zoek zijn. We willen nog beter begrijpen waartoe elke ronde in deze methode dient; voorbij het hoe naar het waarom van elke ronde van de kring. Vooral bij de onderwerpen waar we aan het begin nog ver uit elkaar lijken te staan qua ideeën en meningen kan dit ons veel brengen.We willen beter zicht krijgen op hoe we samen bewegen: Waar willen we eigenlijk naartoe? Hebben we de juiste koers te pakken? Hebben we het goede tempo of gaan we te snel? Een eerste brainstorm leidde tot een speels beeld dat ons hielp visualiseren: een piratenschip, varend over de wereldzeeën, op zoek naar een schat. Dat leidde meteen tot een motie voor de LOS Kring: we willen een echt, houten piraten-stuurwiel aanschaffen. De LOS Kring ging akkoord en we vonden er één die precies aan onze wensen voldeed via Marktplaats. Dit stuurwiel is het houvast in ons nieuwe avontuur voor de komende tijd: we gaan als projectgroep, samen met de LOS Kring, stap voor stap op ontdekkingstocht. Dit stuurwiel gaat ons helpen om in 8 stappen het hele kringproces in beeld te brengen. Om de kern en het doel van elke stap en elke ronde vast te leggen. Zo sturen we onszelf, rustig maar gestaag, door de woelige wateren naar de vele schatten in onze sociocratische kring!


Wordt vervolgd…