Waar waren we gebleven?

blog 8 in de serie ‘project stuurwiel’


De titel slaat zowel op deze blogserie als op de functie van het stuurwiel zelf 😃.


Het laatste blog is alweer bijna drie maanden oud, dus even terugpakken: we zijn ruim een jaar geleden begonnen om de puntjes op de i te zetten wat betreft onze kringorganisatie. Als metaforen gebruiken we een piratenstuurwiel en onze zoektocht naar de schatten voor LOS.


Het stuurwiel hangt inmiddels! En de schatkistjes zijn gevonden en geplaatst! Dus we kunnen het stuurwiel nu ook echt gaan gebruiken om tijdens de kring aan te geven waar we zijn gebleven en wat de bedoeling is in elke stap van het proces.


In vorige blogs bespraken we de evaluatieronde aan het eind van elke kring en de aankomstronde. De schatkistjes behorend bij deze rondes hebben we gevuld. In de evaluatie-schatkist zitten de door onze leerling Robin gemaakte visuele geheugensteuntjes: een kring van poppetjes en een los poppetje. Hoe vond je dat deze kring is verlopen en wat was voor jou persoonlijk van waarde?


In de aankomstronde-schatkist zitten heeeeeeeeeel veel emoji-balletjes (want alle emoties mogen er gewoon even zijn) en een poppetje aan een parachute. Tijdens de aankomstronde mogen we immers allemaal even landen en focussen op het proces dat we samen aangaan.


Ook maakten we nieuwe leidraden voor de kring. Eentje met alle informatie (en da’s best wel veel…), en twee specifieke als hulpmiddel voor de gespreksleider en de secretaris.


De komende tijd willen we jullie meenemen in de overige rondes van de kring: het huishoudelijk deel, de beeldvorming, de meningsvormende ronde, de verdiepende ronde(s) en de besluitvorming & consentronde. Welke schatten vinden we daarin en wat stoppen we in die schatkistjes?